fbpx

Regler för Elsparkcyklar 2023

Uppdaterad 21 januari 2023 av Anders Vajhøj.

Denna webbplats innehåller reklamlänkar

Regler och Riktlinjer för Användning av Elsparkcyklar i Sverige

Elsparkcyklar har blivit populära i flera städer runt om i landet som ett smidigt och elektriskt transportmedel. För att hjälpa dig navigera rätt bland de gällande reglerna och för att ge dig användbara tips, presenterar vi nedan vad som faktiskt gäller för elsparkcyklar.

Regler för Elsparkcyklar

För att förstå vilka regler som är tillämpliga för elsparkcyklar, behöver du först veta vilken fordonskategori de tillhör. En elsparkcykel kan betraktas som en cykel om den inte överstiger hastighetsgränsen på 20 km/tim och har en maximal märkeffekt på 250 watt. Om elsparkcykeln uppfyller kraven för att klassificeras som en cykel, gäller följande regler:

 1. Elsparkcyklar ska hanteras på samma sätt som vanliga cyklar. Det innebär att du får köra dem på cykelvägar och, i vissa fall, på vägar avsedda för bilar.
 2. En elsparkcykel måste vara utrustad med bromsar och en ringklocka (det finns inga specifika krav för hur ringklockan ska se ut eller låta).
 3. Om du kör under mörka förhållanden måste elsparkcykeln vara utrustad med fram- och bakljus samt reflexer.
 4. För personer under 15 år krävs användning av hjälm. Vi rekommenderar dock att alla cyklister använder skyddshjälm.
 5. Det är inte tillåtet att skjutsa någon på en elsparkcykel.

Rekommendationer vid användning av en elsparkcykel som klassificeras som en cykel: Följande tips bör beaktas när du använder en elsparkcykel som uppfyller cykelkraven:

 1. Var försiktig när du passerar andra trafikanter. Sänk hastigheten och håll avståndet.
 2. Anpassa hastigheten efter förhållandena på platsen, till exempel när det gäller medtrafikanter, kurvor, underlag och sikt.
 3. Det är inte tillåtet att köra en elsparkcykel på trottoarer eller gångbanor.
 4. Parkera inte elsparkcykeln på gång- eller cykelbanor om det inte finns speciella parkeringsplatser eller anordningar för cykelparkering.
 5. Se till att elsparkcykeln inte blockerar vägen för andra trafikanter när du parkerar den. Var extra uppmärksam på äldre, barn, personer med nedsatt rörlighet och personer med synnedsättning.
 6. Du får inte köra en elsparkcykel om du är för trött, sjuk eller påverkad av alkohol eller andra ämnen som påverkar din förmåga att cykla på ett säkert sätt.

Konsekvenser av att elsparkcykeln inte uppfyller cykelkraven

Om en elsparkcykel kör snabbare än 20 km/tim eller har en högre kontinuerlig märkeffekt än 250 watt klassas den inte längre som en cykel. Då gäller inte cykelreglerna längre, och elsparkcykeln kan inte användas enligt dessa regler. Istället betraktas den som en moped, vilket innebär att andra regler och krav gäller för att få använda den i trafiken.

Om elsparkcykeln inte kan klassificeras som vare sig cykel eller moped

Om elsparkcykeln är snabbare eller kraftfullare än en vanlig cykel, men inte uppfyller kraven för att vara en moped, kan den inte betraktas som varken en cykel eller en moped. I sådana fall är det förbjudet att använda fordonet på allmänna vägar och det får endast köras inom inhägnade områden.

Ansvar för hastighet och motorstyrka

Som förare ansvarar du alltid för att det fordon du kör uppfyller de ställda kraven. Om du kör en elsparkcykel med högre hastighet eller starkare motor än tillåtet, klassas elsparkcykeln inte längre som en cykel. Istället betraktas den sannolikt som ett annat fordon, vilket kan resultera i att du kör fordonet olagligt om du inte har rätt behörighet för det.

Slutsats

Det finns flera företag som erbjuder elsparkcyklar för uthyrning. Om du är osäker på vilka regler som gäller för deras specifika elsparkcyklar rekommenderar vi att du kontaktar respektive företag för att få tydlig information. Att följa de gällande reglerna och riktlinjerna hjälper till att främja säkerheten och den smidiga användningen av elsparkcyklar på våra vägar.

Elsparkcykel bäst i test 2023

  

E2S V2 2023

E-WHEELS E2S V2 2023

Vi har utsett den till bäst i test och prisvinnare 2023 – E-Wheels E2S V2 elsparkcykel!

Med en kraftfull 250 W nominell motor, en IP56-certifiering och Bluetooth-app är det ingen överraskning att den här elsparkcykeln har vunnit tester på flera stora plattformar, inklusive elsparkcyckel.com, Nettavisen.no, Tek.no och Dinside.no. Dessutom är E2S V2 vår mest sålda elsparkcykel, vilket bevisar dess popularitet och pålitlighet.

E-Wheels E2S V2 har också många andra fantastiska funktioner, inklusive en optimerad räckvidd på upp till 35 km med ett 36V 10Ah – 360Wh batteri, skivbromsar bak och en regenerativ elektronisk motorbroms fram för maximal säkerhet, samt punkteringsfria däck och hjul med en storlek på 8,5 tum för en bekväm och smidig körupplevelse.

Dessutom är E2S V2 mycket lätt och enkel att hantera, tack vare dess vikt på bara 12,5 kg och dess fällbara design som gör att du enkelt kan ta med den på bussen eller tunnelbanan eller förvara den i ditt hem utan problem.

Så om du letar efter den bästa och mest tillförlitliga elsparkcykeln på marknaden, leta inte längre än E-Wheels E2S V2. Beställ din idag och upplev friheten och bekvämligheten med en högpresterande och pålitlig elsparkcykel!

Toppfart: 20 km/h.

Räckvidd: 35 km.

Motor: 250 Watt

Max belastning: 125 kg.

Vikt: 12.5 kg.

Fördel

 • Har vunnit många bäst i test!
 • Max belastning: 125 kg.
 • Räckvidd: 35 km
 • Toppfart: 20 km/h eller 25 km/h

Nackdelar

 • Inga nackdelar

  

GoRunner Comfort 10"

GoRunner Comfort 10″

Letar du efter en elektrisk skoter som är både bekväm och kraftfull? Då är GoRunner Comfort 10 det perfekta valet för dig! Med en robust och säker design, 10 ”bekväma pneumatiska gummihjul och ett kraftfullt 350W motor, kan du känna dig trygg och bekväm när du kör på allmänna vägar.

En av de stora fördelarna med GoRunner Comfort 10 är dess långa räckvidd. Med upp till 30 km på en enda laddning kan du enkelt åka till jobbet eller utforska staden utan att behöva oroa dig för att batteriet ska ta slut. Dessutom har skotern ett avtagbart batteri, vilket gör det enkelt att ladda och mindre intressant att stjäla.

GoRunner Comfort 10 är också utrustad med en mängd olika funktioner för att göra din körupplevelse ännu bättre. Med tre hastighetsinställningar (8 / 15 / 20 km/t), skivbroms, fotbroms och motorbroms, har du full kontroll över din hastighet och bromsning. Dessutom har skotern cruise control, vilket gör att du kan njuta av en bekväm körning på raka sträckor.

Andra funktioner som är integrerade i GoRunner Comfort 10 inkluderar en LED-strålkastare, LED-bakljus med stoppfunktion (bromsljus), och en LED-informationsdisplay. Allt detta för att säkerställa att du har full kontroll över din körning i alla ljusförhållanden.

Slutligen, GoRunner Comfort 10 är också lätt att förvara tack vare dess vikbara design. När du inte använder den kan du enkelt vika ihop den och förvara den i ditt hem eller på jobbet.

Beställ din GoRunner Comfort 10 idag och upptäck fördelarna med en bekväm och kraftfull elektrisk skoter!

Toppfart: 20 km/h.

Räckvidd: 30 km.

Motor: 350W

Max belastning: 120 kg.

Vikt: 15 kg.

Fördel

 • Kraftfull motor
 • Lång räckvidd
 • Bekväm design

Nackdelar

 • GoRunner Comfort 10″ väger cirka 15 kg, vilket kan göra den svår att bära och hantera på offentlig transport eller trappor.

  

E2S V2 Lite 2023 20 km/h

E-WHEELS -E2S V2 Lite 2023

E2S V2 blev utsedd till den bästa elsparkcykeln 2021 av Elsparkcykel.com, och har fått fantastiska testresultat på flera andra stora testplattformar. Det är inte konstigt att E2S V2 är vår bästsäljande modell, med massor av kraft och lång räckvidd som passar behoven hos en genomsnittlig pendlare. E2S V2 Lite är en laglig elsparkcykel för alla åldrar, med en toppfart på 20 km/h. Om du önskar högre hastighet, finns det också modeller med toppfart på 25 km/h.

E2S V2 är utrustad med en kraftfull motor och en SMART Accelerator, som är utrustad med en säkerhetsfunktion som förhindrar att den kör iväg om du stöter emot den. Den måste därför sparkas igång, en funktion kallas “non zero start”. E2S V2 har också en IP56-certifiering som skyddar mot damm och små partiklar, liksom fullt skydd mot större fasta objekt.

E2S V2 Lite är också kompatibel med Bluetooth och app, så att du kan göra personliga inställningar och låsa sparkcykeln i appen. Det är enkelt att använda, och det är riktigt kul att använda elsparkcykeln när du forcerar backarna med enkelhet. Om du vill ha mycket elsparkcykel för pengarna, är E2S V2 definitivt ett smart val för dig.

Känn friheten när du glider fram på E2S V2 Lite. Med stora luftfyllda hjul är körningen bekväm även på ojämnt underlag, och det stora batteriet säkerställer lång räckvidd. Du behöver inte oroa dig för punkteringar om du väljer punkteringsfria däck. Du kommer inte att ångra att du har valt E2S V2 Lite, som är en pålitlig, robust och billig elsparkcykel.

Toppfart: 20 km/h.

Räckvidd: 25 km.

Motor: 250 Watt

Max belastning: 123 kg.

Vikt: 12.5 kg.

Fördel

 • Bra pris
 • Max belastning: 125 kg.
 • Räckvidd: 25 km

Nackdelar

 • En nackdel med E-WHEELS E2S V2 elsparkcykeln är att dess luftfyllda däck kan vara sårbara för punkteringar, vilket kan orsaka problem för användare som inte vill ta risken att bli strandsatta på grund av en punktering.

  

E2S V2 PRO 2022

E-WHEELS E2S V2 PRO 2023

ES2 V2 PRO är den nya och förbättrade elsparkcykel PRO-versionen av den populära E2S V2-serien. Denna elsparkcykel har en kraftfullare motor, en LCD-skärm och ett större batteripaket för ännu bättre prestanda. Batteriets räckvidd är imponerande 50 km med en nominell effekt på 500 W och topp-effekt på 1000 W. ES2 V2 PRO har också fått fantastiska testresultat på Tek.no och är en testvinnare med höga betyg på nettavisen.no. Med en IP56-certifiering har den ett godtagbart skydd mot damm och små partiklar, liksom skydd mot större fasta objekt. ES2 V2 PRO har en elegant LCD-skärm med Bluetooth och app, där du kan låsa upp elsparkcykeln och göra personliga inställningar. Acceleratorn är programmerad med en säkerhetsfunktion för att förhindra oavsiktlig körning. Du kan välja mellan punkteringsfria eller luftfyllda däck och toppfarten kan väljas mellan 20 km/h och 30 km/h (olaglig).

ES2 V2 PRO är inte bara en praktisk produkt för pendlaren, utan också en effektiv och pålitlig transport med hög prestanda. Denna elsparkcykel har allt du behöver för att ta dig till jobbet eller runt stan på ett bekvämt, snabbt och enkelt sätt. Med dess långa räckvidd och kraftfulla motor kan du vara säker på att du alltid kommer dit du behöver i tid. Välj ES2 V2 PRO idag och upplev den perfekta kombinationen av stil och funktionalitet.

Toppfart: 20 km/h.

Räckvidd: 52 km.

Motor: 500W Nominell motoreffekt, 1000W Max

Max belastning: 125 kg.

Vikt: 14 kg.

Fördel

 • Räckvidd är imponerande 50 km
 • Väljas mellan 20 km/h och 30 km/h (olaglig).
 • Elegant LCD-skärm med Bluetooth och app
 • 500W Nominell motoreffekt, 1000W Max

Nackdelar

 • E-WHEELS E2S V2 PRO väger cirka 14 kg, vilket kan göra den svår att bära och hantera på offentlig transport eller trappor.

  

GoRunner Pro 10” v2 Svart - Testvinnare 2023

GoRunner Pro 10″

Denna elsparkcykel är utrustad med de stora och komfortabla 10″ honungskam-däcken som ger dig en stabil och behaglig körupplevelse. Med GoRunner Pro 10″ kan du enkelt ta dig över grus, sten och gräs utan att behöva oroa dig för punkteringar eftersom den har anti-punktur däck.

Med en kraftfull 250 W motor och ett säkerhetsskyddat lithium-ion batteri med en kapacitet på 36V 7,8 Ah, kan du köra upp till 20 km på en enda laddning, med en topphastighet på 20 km/t. Detta ger dig möjlighet att uppleva en snabb och bekväm resa i stadstrafiken eller på landsbygden. Med sin unika patenterade funktion kan du enkelt fälla samman GoRunner Pro 10″ till en kompakt storlek på 1180x550x435mm, så att du kan ta den med dig på bussen eller tåget.

GoRunner Pro 10″ har också en skivebroms som ger en plötslig och effektiv nedbromsning. Förutom skivebromsen har elsparkcykel också en fodbroms som ytterligare förbättrar din säkerhet. Med två olika hastighetsinställningar, kan du välja mellan hög eller låg hastighet beroende på var du kör. Du kan enkelt begränsa hastigheten genom att välja Gear I om du vill köra säkert i stadstrafiken.

GoRunner Pro 10″ är inte bara en snabb och bekväm resa, utan också en säker sådan. Med en vattentät IP55-klassificering är den skyddad mot regn och damm. Dessutom medföljer en stötteben och en laddare, så att du alltid är redo att ge dig ut på resan.

Toppfart: 20 km/h.

Räckvidd: 20 km.

Motor: 250 W kraftfull motor

Max belastning: 150 kg.

Vikt: 15 kg.

Fördel

 • Stora 10″ hjul ger en stabil och bekväm körning över de flesta terränger.
 • Effektiv skivbroms och bakbroms för ökad säkerhet i trafiken.
 • Lätt och smidig att fälla ihop och förvara när den inte används.

Nackdelar

 • Körsträckan på upp till 20 km kan vara begränsande för vissa användare.
 • Priset kan vara högre jämfört med andra liknande modeller på marknaden.

  

GoRunner Urbanglide 6.5"

GoRunner Urbanglide 6.5″

Med en kraftfull 250W elektrisk motor och ett litiumkvalitetsbatteri tar dig denna scooter dit du behöver med en räckvidd på upp till 10 km under gynnsamma förhållanden. Men det är inte allt – den har också en stötdämpande upphängning och 6,5” punktfria hjul som säkerställer en bekväm resa även på ojämna ytor.

Med en maxbelastning på 100 kg (rekommenderad maxvikt 75 kg) och en vikt på endast 7,4 kg, är GoRunner Urbanglide hopfällbar och enkel att bära med dig vart du än går. Du behöver inte oroa dig för säkerheten heller – den har både fotbroms och handmanövrerad motorbroms, samt en integrerad LED-strålkastare och bakljus, för att säkerställa att du syns väl i trafiken.

GoRunner Urbanglide har också en snygg skandinavisk design och är utformad för att uppfylla danska lagkrav, vilket gör den godkänd för allmän väg. Dessutom har den en klocka, så att du kan hålla koll på tiden även när du är på språng.

Med en hastighet på upp till 20 km/h och tre växlar att välja mellan (10 km/h, 15 km/h, 20 km/h), kan du anpassa hastigheten efter dina behov och önskemål. GoRunner Urbanglide har också en digital hastighetsmätare och informationsdisplay på styret, som gör att du enkelt kan övervaka din hastighet och batterinivå.

Slutligen, med en enkel laddningstid på 2-3 timmar och med den tillhörande laddaren som kan anslutas direkt till vägguttaget, är det lätt att hålla GoRunner Urbanglide redo att användas när som helst.

Toppfart: 20 km/h.

Räckvidd: 10 km.

Motor: 250W

Max belastning: 100 kg.

Vikt: 7.4 kg.

Fördel

 • Bekvämlighet – Hopfällbar och lätt.
 • Säkerhet – Stötdämpning och belysning.
 • Kvalitet – Kraftfull motor och litiumbatteri.

Nackdelar

 • Räckvidden – Med en räckvidd på upp till 10 km under gynnsamma förhållanden kan det vara begränsat för längre resor.
 • Viktbegränsning – Max belastning är 100 kg, men vi rekommenderar inte mer än 75 kg, vilket kan begränsa användarna.